Marka İsmi Seçerken Neye Dikkat Etmeli
E-ticarette imaj, satın almaya karar verme aşamasının en önemli parçası. Markanızı yaratırken kullanacağınız isim, tüm e-ticaret hayatınız boyunca sizinle olacak, tüm tanınırlığınızı bunun üzerine inşa edeceksiniz.
Pek çok e-ticaret yatırımının başarısız olma sebepleri arasında, düzgün bir marka imajı oluşturamamak var. Örneğin, bir müşteri alışveriş yapmak için internet başına geçiyor, pek çok ürün alternatifi arasından en hesaplı ve en kaliteli ürün olarak sizinkini görüyor. Bu aşamaya kadar her şeyi ürününüz yaptı. Sepete ekleden satın al butonuna giden yolu ise marka imajınız inşa edecek.
Marka isminizi mutlaka iyi düşünün
İstediğiniz ismi bulmadan asla yatırımınızı başlatmayın. Marka ismini mutlaka iyi düşünmelisiniz. Gerekirse birkaç ayınızı buna ayırın, arkadaşlarınızla beyin fırtınası yapın. İnternet üzerinden yapılan satışlarda insanların %90'ı ilk olarak site ismine bakmakta. Eğer yatırımınızın ismini “MuhtesemHarikaAsiriGuzelSeylerCokCokUcuz.com” gibi bir şey yaparsanız, müşterinizin sizi Çin'de yaşayan spammerlardan biri sanması olası.
Açıklayıcı marka isimlerine odaklanın
E-ticaret serüveninize başlarken, marka isminizin açıklayıcı ve tarzınızı yansıtıyor olması çok önemli. Kısa, tarzınızı yansıtan ve yaptığınız işle alakalı bilgi veren isimleri tercih etmeye çalışın.
Örneğin, internetten kendi tasarladığınız bardakları satmak istiyorsanız, marka isminizi “Kırmızı” veya herhangi bir tek kelime yapmanız müşteri için bir şey ifade etmeyecektir. Bunun yerine, müşteriyi ne iş yaptığınıza yönlendirecek, tamlama tarzı isimleri kullanmanız gerekli. “Kırmızı” yerine “Kırmızı Bardakları” gibi bir isim kullanmak müşterinize daha fazla güven verecek ve marka isminizi ürünlerinizle özdeşleştirecektir.
Bununla birlikte, markanızın tarzını da yansıtacak bir isme ihtiyacınız var. Yalnızca ürününüzü belirten değil, tarzınızı da yansıtmalı. Eğer her sabah kullanılacak, kahve bardakları tasarlıyor ve satışa sunuyorsanız, isminizi de buna uygun belirlemeyi düşünün. “Kırmızı Bardakları” yerine “Sabah Güneşi Bardakları” çok daha uygun bir marka ismi olacaktır.
İnsanlar bir ürünü satın almak için araştırma yaparken, tek kelimelik marka isimleri yerine, markasını ürününe bağlayan isimleri tercih ederler. Bunun sebebi ise, marka isminin ürünle anılmasının yarattığı güven hissidir.
Farklı isimler düşünüyorsanız, esnek olun
Bazı durumlarda veya ürün tiplerinde açıklayıcı ya da bir kelimeden uzun marka isimleri kullanmamayı tercih edebilirsiniz. Örneğin, şu an bardak satarken, ileride ürün portföyünüze tabak ekleyecekseniz, “Sabah Güneşi Bardakları” markası, müşteriniz için bir şey ifade etmeyecektir.
Açıklayıcı marka ismi dışında bir isim kullanmak istiyorsanız, isim konusunda esnek olmanızda fayda var.
Sonu sesli harfle biten kelimelerin fonetiği her zaman daha hoş gelir
Tek kelimelik bir marka ismi belirleyecekseniz, mümkünse kelimenin son harfinin sesli harf olmasına dikkat edin. Sesli harflerle biten kelimeler her zaman daha iyi bir fonetiğe sahip ve daha akılda kalıcı. Müşterinizin markanızı aklında tutmasında büyük yardımı dokunacaktır.
Belirlediğiniz ismi sık sık sesli olarak tekrar edin
Marka isminize karar verdiğiniz andan itibaren, o ismi kendi kendinize test etmeniz gerekli. Yalnızca bir kez belirleyebileceğiniz için, bu işi yapmaya mutlaka zaman ayırmalı ve özen göstermelisiniz.
Belirlediğiniz marka ismini sık sık kendi kendinize tekrar edin. Sesli olarak ardarda söylemeye çalışın. Eğer yüz kez söyledikten sonra kulağınıza hala hoş geliyorsa, hala beğeniyorsanız ikinci aşamaya geçebilirsiniz.
Kafanızdan çeşitli diyaloglar oluşturun ve bu diyaloglarda markanızı kullanın. İki müşterinin marka isminizi kullanarak birbirlerine tavsiye verdiği bir diyalog düşünün. Marka isminiz o diyaloga düzgün şekilde oturuyorsa her şey yolunda demektir.
Kendi isminizi kullanmayı da düşünebilirsiniz
Eğer isim bulmakta çok vakit harcadığınızı veya istediğiniz ismi bulamadığınızı düşünürseniz, markanız için kendi adınızı da kullanabilirsiniz. İsim veya soyisimden oluşan markalar Türkiye pazarı dışında çok rastlanan bir şey.
Kendi isminizi kullandığınız markada, ürün portföyünüzü genişletme konusunda da sıkıntı yaşamazsınız. Marka isminizin limitleyiciliğine maruz kalmadan, eklemek istediğiniz her ürünü aynı marka adı altında piyasaya sürebilirsiniz.
Markanızı oluştururken yalnızca tek başınıza değil, arkadaşlarınızdan da yardım almalısınız. Tek bir kişinin bakış açısı zaman zaman yeterli gelmeyebilir. Fikirleri zenginleştirmek ve üçüncü kişilerin görüşlerini almak için, belirlediğiniz isimlerden oluşan listeyi arkadaşlarınıza göstermeyi düşünün.
E ticaret başlı başına bir serüven. Ne kadar zor gibi görünse de, uygun adımların takip edilmesiyle, büyük bir fırsata dönüyor. E-ticaret serüveninizin başlangıcı da marka isminizi belirlemek. Bu yüzden, bu konuya özel olarak vakit ayırmalı ve düşünmelisiniz.