E-ticaret sitesi kurarken dikkat edilmesi gerekenler
E-ticaret sitesi kurarken dikkat edilmesi gerekenler
E-ticaret ürünleri kolay bir şekilde alıcı ile buluşturmak ve satış yapmak için güzel fırsatlar sunan bir sektördür. Fiziki bir dükkânda olduğu gibi kira, personel, temizlik gibi masrafların olmaması maliyetleri önemli ölçüde düşürmekte ve girişimcilere büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Bir E-ticaret sitesi açıp satış yapmak normal bir mağaza ile kıyaslandığında çok ekonomik ve kolaydır. Bununla birlikte birtakım sorumlulukların karşılanmaması durumu girişimin başarı ile sonuçlanmamasına yol açabilir. Yani her şey sadece E-ticaret sitesi açmakla bitmiyor. Bu işe başlarken titizlikle bir planlama yapılmalıdır ve bazı faktörlere dikkat edilmelidir. Aksi halde açılan E-ticaret web sitesi kimse tarafından ziyaret edilmeyen bir siteye dönüşebilir, bu ise yapılan tüm çabaların boşa gitmesi anlamına gelir. Peki, öyleyse bir e-ticaret sitesi kurarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Online satış sitesinin başarılı olmasını hangi faktörler etkileyebilir? Detaylara bu yazımızda yer vermeye çalışacağız.
E-ticaret sitesi kurarken dikkat edilmesi gerekenler
E-ticaret web sitesi kurarken çok büyük titizlikle planlama yapılmalıdır. Normal bir mağaza açarken mağazanın yeri, satılacak ürünlerin çeşidi ve sayısı, mağazanın iç dizaynının nasıl olacağı ve rafların düzeni dikkate alınmaktadır. Bir elektronik ticaret sitesi açarken de aynı detaylar önceden düşünülüp plan yapılmalıdır.
Alan adı: E-ticaret sitesi açarken alan adı seçimi en önemli faktörlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Güzel, marka olabilecek, akılda kalıcı ve işletmeyi en iyi şekilde temsil edecek alan adı seçilmelidir.
Ürün sayısı: Online mağazada kaç adet ürünün satılacağına önceden karar verilmelidir. Açılacak olan sitenin tasarımı ürün sayısına uygun olarak yapılmalıdır. Çok ürün satılacak bir sitenin tasarımı ile az sayıda ürünün satışa sunulacağı sitenin tasarımı farklı olacaktır. Bundan dolayı e-ticaret web sitesi kurarken öncelikle ticaretin hacmine karar verilmelidir.
Sayfa öğeleri: Sayfada hangi bileşenlerin yer alacağı belirlenmelidir. Örneğin son eklenen ürünler, çok satan ürünler, ürün kıyaslamaları ve başka bölümlerin kararı verilmelidir. Bazı satış siteleri sık güncellenmezler eğer bu tarz bir web siteniz olacaksa bu sitede son eklenen ürünler bölümünü sayfanın üstüne almanın bir anlamı yoktur.
Site yöneticisi: İlk bakışta fiziki bir siteye göre daha az ilgi istiyormuş gibi görünen E-ticaret sitesi ürün girişi, sipariş alınması, ürün fiyatlarının güncellenmesi ve diğer işlemlerin yapılması gerektiğinden bu işlerle düzenli olarak ilgilenen yöneticilere gereksinim duyacaktır.
Sanal pos: Normal mağazalarda kredi kartı ile alışveriş yapabilmek için pos cihazları bulunur. E-ticaret sitelerinde ise müşterilerin kredi kartları ile alışveriş yapabilmeleri için bu cihazların online hali olan sanal pos bulunmalıdır. Ve tabii ki güvenli alışverişin sağlanması için sitede SSL sertifikası olmalıdır.
Kısaca E-ticaret sitesinin başarılı olabilmesi için yukarıda da anlattığımız birtakım detaylar iyi düşünülüp planlanmalıdır. Hazır E-ticaret paketleri mi tercih edilecek yoksa özel E-ticaret yazılımı mı seçilecek iyi düşünülüp karar verilmelidir. Sitelerin tasarımı, tema ve yazılım seçimi ise uzmanlık gerektiren bir iştir. Bu konuda güvenilir bir kurumdan hizmet almanız tavsiye edilir.